četrtek, 5. julij 2012

Domača lekarna: MELISA


  • Rastišče: v Sloveniji raste po posekah,starih zidovih in vinogradih na primorskem. V ostalih predelih Slovenije jo najdemo predvsem posajeno v vrtovih.
  • Nabiranje: nabiramo predvsem liste, preden rastlina cveti. Cvetenje lahko odlagamo, celo preprečimo, če rastlino redno režemo. Tako tudi skrbimo, da so listi zdravi, grmiček pa košat. Najbolje jo je nabirati v času med poldnevom in drugo uro popoldne.
  • Shranjevanje: zelišče na hitro posušimo v senci in jo shranimo v posodo. Rada hitro zgubi prijeten, tipičen vonj po limoni. Melisa ne sme priti v stik s kovino.

  • Uporaba: pomirja krče, ureja prebavo, krepi in poživlja srce, razkužuje in celi rane, preprečuje srčni krč in bruhanje na živčni podlagi, pomirja migrene, motnje v prebavi, omedlevice, premočno bitje srca. Uporabljamo jo pri neredni menstruaciji in depresijah. Proti nervoznemu glavobolu obložimo čelo in zatilje z listi. Pospešuje iztok žolča, to je pomembno, sicer nastajajo kamni. Krepi spomin, pričara lepe misli in odganja "črne oblake", nevrastenije, stiske, fiksne ideje, odganja tesnobo, daje telesu novih moči, deluje protikrčno. Pri nosečnicah preprečuje bruhanje in slabo počutje. Melisa namočena v alkoholu ali olivno olje, je dobra za masažo pri revmi, protinu, utrujenosti udov in zmečkaninah. Pri slabem počutju si lahko napravimo vrečico suhe melise in si jo damo na vzglavje. Nasadimo jo blizu čebelnjaka , ker odganja čebeljo grižo. Ves čebelnjak operemo z melisnim čajem in s tem preprečujemo bolezni čebel. Pri živčnih motnjah primešamo čaju še baldrijan. Pomaga k boljšem teku in je s svojim blagim in enakomernim delovanjem primerna za otroke. Vodni izvleček ima protivirusni učinek, predvsem na virus Herpes simplex (čreslovine in kisline se vežejo na virus in mu preprečijo vdiranje v nove celice. Deluje antibakterijko, pomirjevalno, rahlo sedativno.

  • Neželjeni učinki:  tudi pri daljši uporabi ni stranskih učinkov.
  • Čajne mešanice: Živčno pogojene motnje krvnega obtoka (zel melise, zel šentjanževke, korenina baldrijana). Uravnoteženo delovanje jeter, krvnega obtoka, ledvic in živcev (zel njivske preslice, zel šentjanževke, list melise, zel rmana, korenina potrošnika)

Ni komentarjev:

Objavite komentar